Honlap-menü
Belépés
Naptár
«  Április 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Gaonera


Az a mozdulat, amikor a capotét a torreádor a háta mögött fogja meg. A bika támadásakor, egyik oldalra kifeszíti a karját a capotéval és oldalt engedi el a bikát, majd a másik oldalra feszíti ki. Spanyolországban a mexikói Rodolfo Gaona honosította meg, aki állítólag egy spanyol banderillotol, Staurnino Frutos "Ojitos"-tól tanulta, aki a mestere volt. Gaona először a mexikói El Toreo de la Condesa arénában mutatta be, később elvitte Spanyolországba, ahol először 1910-ben láthatták tőle a madridi arénában, amivel hatalmas szenzációt keltett.
A gaonera egy nagyon látványos és kecses mozdulatok sorozata. A torreádor teste a capote előtt helyezkedik el és nem bújik el mögé. Manapság minden nagyobb torreádor repertoárjában megtalálható.Rodolfo Gaona és a klasszikus mexikói gaonera


A klasszikus gaonera revolerával befejezve


Bikaviadal iskola - a gaonera


David Saleri és a gaonera


José Tomás összezárt lábakkal alkalmazza a mozdulatsorozatot, azonban a klasszikus gaonerát szétnyitott lábakkal használják.


José Tomás és a gaonera


Gaonera


José Tomás és a gaonera


A capote hátra helyezésének módjai


A capotét több módon is a háta mögé helyezheti a torreádor, mely a gaonera elvégzéséhez /és a többi hasonló mozdulathoz, melyet úgy alkalmaznak, hogy a matador mögött található a vászon/ elengedhetetlen kezdő mozdulat. Minden olyan mozdulat, melynél hátul található a capote, rendkívül veszélyes, ugyanakkor nagyon látványos.


Különböző formák a capote hátra helyezésére


Gaonera térdelve

A gaonera úgy is elvégezhető, hogy a torreádor egyik térdét a földre helyezi. Fermín Espinosa "Armillita" alkalmazta rendszeresen. Fia, Miguel Espinosa "Armillita Chico" elmondása szerint, "a mozdulat megvalósításához állva kell hívni a bikát, majd amikor az állat felökleli a capotét, a torreádor egyik térdét a földre helyezi, hogy azon támaszkodjon, majd a vászonnal követi a bika elhaladási irányát. A mozdulat végén ismét fel kell állni, majd megismételni ugyanezeket a mozdulatokat csak az ellenkező oldalról." Szintén "Armillito Chico" mondta, hogy "a térdelő gaonera nagyon veszélyes, mert a capote sokkal nagyobb és súlyosabb annál, hogy a torreádor a háta mögött irányítani tudná. Régen a capotét selyemből készítették és úgy az irányítása sokkal könnyebb volt, ma már erősebb és nehezebb anyagból készül, ami gyakorlatilag kivitelezhetetlenné teszi a térdelve elvégzett gaonerát, ezért került alkalmazáson kívül. A jelenleg használt capoték javítottak a harc színvonalán, de ugyanakkor károsan hatottak olyan mozdulatok bemutatására, mint pl. ez."


Térdelő gaonera


Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 39
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Online Munkaasztal
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala
 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Copyright MyCorp © 2024 Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz