Honlap-menü
Belépés
Naptár
«  Május 2024  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Cabecear: Jelentése: fejel. Amikor a bika megmozdítja a fejét, majd lehajtja és felemeli a szarvait, mintha öklelni akarna.

Cabestraje: A vezérökrök csapata, az aréna vagy a bikafuttatás szolgálatára.Cabestrero: Az a személy, aki vezeti az állatokat a vezérökrök segítségével.

Cabestro: Vezérökör, ami folyamatosan kolompot visel, és vezeti a bikacsordát.Cachetazo: Rövid tőrrel mért szúrás.

Cairel: Rojtszegély, ami a torreádorok ruháját díszíti.

Calcetero: Sötét színű bika, fehér végtagokkal.Caleserina: Nagyon látványos mozdulat, amit szemből végeznek el, a torreádor hívja a bikát, mintha egy veronicához készülne, csak itt a vászon másik oldalát mutatja a bika felé mikor az állat odaér, ezután a háta mögé veti a capotét, majd úgy folytatja a mozdulatot, mint egy "farol"-t A mexikói Alfonso Ramírez "Calesero"-ról kapta a nevét.Calzona: Boka fölé érő bőrnadrág, amit a picadorok viselnek vagy a lovas viadorok.Callejón: Az a terület, ami az arénát körülvevő korlát és a nézőteret elválasztó fal között terül el.Camada: Az egy szülésből származó állatok.

Cambiar el viaje: Jelentése: útirány változtatás. Amikor a bika megváltoztatja az irányt a támadásroham alatt.

Cambio: Jelentése: váltás. Az a módszer, amit a bika elindulásakor az egyik oldalról kezd meg és a másik oldalról fejezi be.

Capacho: Lecsüngő szarvú bika.Capeo: Egy vagy több, capotéval bemutatott mozdulat.

Capichuela: A capote körgallérja. Tágabb értelemben magát a capotét is jelenti.Capirote: Az a bika, aminek a feje más színű, mint a többi része.Capotazo: Két kézzel elvégzett capote mozdulatok.

Captalista:
Az az önkéntes, aki a pályára megy, hogy a szerencsés matadort körbevigye a vállán az arénában, miután végetért a corrida.Capotazo: Két kézzel elvégzett capote mozdulatok összessége.Capote: Köpenyszerű, gallérral díszített vastag szövetből készült lepedő, melyet a bika ingerlésére használnak. Az a része, amit a bika felé tartanak ciklámen színű, a hátulja sárga.Careto: Az a bika, aminek a fej elülső része fehér, a többi része más színű.Carifosco: Az a bika, aminek a homlokán göndör a szőre.Cargar: A torreádo testmozdulata, amint kinyújtja a kezét, a lábai mozdulatlanul marad és így hívja magához a bikát.

Carivacado: A hosszú pofájú bika, ami a tehenekéhez hasonlít.Caribello: Sötét fejű bika, aminek a honlokán más színű apró foltok találhatók.Carinegro: A fekete-fehér, feketésbarna vagy gesztenyeszínú bika, aminek a feje fekete.Casaquilla: A torreádorok rövid kis kabátja.Castañeta: Póthaj, amit a torreádorok a hajukba tűznek a viadal előtt.
Castaño: Gesztenyeszínű bika.Castigadera: Hosszú rúd, aminek a végén egy vashegy található, amit a bikapásztorok arra használnak, hogy ezzel büntessék a lusta állatokat a mezőn vagy az arénában. Ezzel érik el, hogy a bika arra menjen, amerre a bikapásztor szeretné.

Castoreño: A picadorok kalapja.Celoso: Jelentése: buzgó, szorgalmas. Az a bika, aki folyamatosan keresi az alkalmat a torreádor felöklelésére és a végén el is éri. Az ilyen bikák nagyon veszélyesek és kitartóak.

Ceñirse: Amikor a torreádor tudatosan provokálja a bikát, hogy közel haladjon el a teste mellett.

Cernerse: Amikor a bika a támadás során gyorsan mozgatja a fejét egyik oldalról a másikra, mintha meg akarná változtatni a haladási irányt.

Cerrado: Jelentése: zárt, zárkózott. Arra a bikára mondják, ami a viadal alatt - vagy saját elhatározásból, vagy a torreádor kívánságára - közel van a palánkhoz.

Certero: Jelentése: jól irányzott. Az a bika, amelyik könnyen eléri, hogy sérülést okozzon. A rövid szarvú bikák "certero" hírnévvel rendelkeznek.

Chato: A rövid és kerek pofájú bika.Chatobrocho: Rövid és kerek pofájú bika, aminek kissé begörbült szarvai vannak.

Chico: A kevésbé kifejlett bikára használják a kifejezést.

Chicuelina: Ez egy capotéval bemutatott mozdulat. A torreádor szemben áll a bikával, két kézzel fogja a capotét a mellkas magasságában. Mikor a bika érkezik, és a matadorhoz ér, az magához húzza a capotét. Miután a bika elhalad, a matador az állat felé fordul és felkészül egy újabb chicuelinára a másik oldalról. Egyik leggyakrabban használt mozdulat, a torreádor komikus Llapicera alkalmazta először, majd Chicuelo tökéletesítette és a nevét is róla kapta.Chorreado: Az a bika, amin más színű függőleges csíkok vannak.Citar: Támadásra ingerelni a bikát, vagy elérni, hogy az állat egy meghatározott helyre menjen az arénában.

Clarines: Kürthang, amivel a viadal elnökének az utasítására a harmadok váltását jelzik.

Coger: Jelentése: öklel. Amikor a bika a bika eléri a személyt vagy a tárgyat a szarvaival, attól függetlenül, hogy sebez vagy sem.

Colada: Az az esemény, amikor a bika közelebb megy a torreádorhoz, mint normál esetben az várható volt.

Colarse: Amikor a bika közelebb megy a torreádorhoz, mint az várható volt. Amikor a bika a matador fennhatóságába lép.

Coliblanco vagy colialbo: Sötét színű bika, fehér farokkal.Colear: A bikaviadalnak az a része, amikor a torreádor belekapaszkodik a bika farkába, és hátrafelé vagy valamelyik oldalra vonsolja az állatot. A portugál viadalban használatos.Coleta: Műhaj, amit a torreádorok a fej hátsó részére tűznek.Collear: Amikor egy lovaspár üldözi az állatot, hogy leterítse.

Colín: Túlságosan rövid farkú bika.

Colorao: Vöröses, gesztenyeszínű bika.Conocedor: Ismertető jel. Egy állatállományban a legnagyobb arányban előforduló jellegzetesség.

Consentido: Amikor a bika gyorsan támad, bízva a saját erejében.

Cordillear: Amikor a torreádor testhez szorított könyökkel vezeti a capotét vagy  a muletát és csak a kezét vagy az alkart mozgatja.

Cornalón: Túlságosan hosszú és kifejlett szarvú bika.Corniancho: Nyitott szarvú bika.Corniapretado: Az a bika, aminek a két szarva közel van egymáshoz.Corniavacado: Olyan bika, aminek a szarvai túlságosan hátul helyezkedik el és nyitott formájú.Cornidelantero: Az a bika, aminek a szarvai a fej elülső részén helyezkedik el és a homlok irányában halad.Cornigacho: Lefelé csüngő szarvú bika.Cornipaso: Kifelé ívelő szarvú bika.Corniveleto: Az a bika, aminek a szarva szűk, középen elhajlik és felfelé emelkedik.Cornivuelto: Olyan bika, aminek a szarva az elhajlásnál kissé hátrafelé csavarodik.Corralear: A bikákat az istállóba szállítani.

Corraleta: Az arénák kis karámja.

Correr: Megküzd a bikával.

Corrida de toros: Jelentése bikaviadal. Az az esemény, amikor legalább 4 éves bikákkal harcolnak.

Cornear: Amikor a bika öklel.

Cortejano: Jó kiállású bika és harmadosztályú méretű.

Corto: A torreádorok egyik öltözéke, rövid, derékig érő kabátkával.Crecido: Amikor a bika minél több büntetést kap, annál jobban támad.

Cruz: A gerinc legmagasabb pontja a mellső végtag és a gerincoszlop találkozásánál.

Cruzar: A végső harmadban, amikor a torreádor a muletával támadásra ingerli a bikát miközben kinyújtja a karját a karddal való szúráshoz.

Cuadrar: Akkor használják a szót, amikor a bika mozdulatlan marad.

Cuadrilla: A torreádor segédeinek négyes csoportja.Cuajado: Telt testalkatú bika.Cuartear: Amikor a torreádor egy kanyart ír le, miközben a bikához közeledik.

Cuatreño: Négy éves  bika.

Cubeto: Az a bika, aminek a szarvai majdnem összeérnek.Cuellicorto: Rövid nyakú bika.

Cuna: A bika szarva közötti rész.
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 39
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Online Munkaasztal
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala
 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Copyright MyCorp © 2024 Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz