Honlap-menü
Belépés
Naptár
«  Február 2024  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

Ayudado


Két kézzel és szemből végrehajtott mozdulat, úgy, hogy mindkét kar dolgozik egyszerre. A torreádor egyik kezében a muletát tartja, a másikban pedig a kardot, mellyel a muleta mozgását segíti. A szó jelentése: segítő, támogató.Három Ayudado-t különböztetünk meg:
 • Ayudado por alto, melyet magasan végeznek el. Ennek az egyik variánsa az Estatuario, amit összezárt és mozdulatlan lábakkal hajtanak végre.
 • Ayudado por bajo, melyet alacsonyan tartott muletával végeznek el.
 • Ayudado a media altura, melynél középmagasságban tartják a vásznat.


Ayudado por alto

A faena elején és végén is alkalmazható. Egyik kézzel a muletát tartja a torreádor, a másikkal a kardot, mellyel a vásznat segíti. Előrehelyezi a muletát, hogy az állatot támadásra biztassa, majd mikor az odaér, magasra emeli azt, miközben a kardot a vászonhoz erősíti, hogy azzal segítse a mozgásban.
Pase del Guardabarrerasnak és Pase de la muertének is szokták nevezni a mozdulatot. Manuel Mejías Rapela "El Papa Negro"-nak tulajdonítják a létrejöttét, mások szerint viszont "Cúchares" volt a feltalálója. José María Manzanares (az apa) sok nagy faenáját fejezte be ayudado por alto-kkal. Ortega Cano igazi művészi tehetséggel valósította meg a mozdulatot. Curro Vázquez szintén azok közé a torreádorok közé tartozott, akik a legjobban alkalmazták.


Ayudado por alto


Ayudado por bajo

Főleg a faena végén alkalmazzák, azonban, ha az elején valósítják meg, elronthatják vele a bikát. Térdelve és behajlított lábbal is használják, attól függ, hogy a torreádor milyen hosszúra tervezi elnyújtani a mozdulatot.


Ayudado por bajo


Ayudado a media altura

Szintén a faena végén használják, azonban néhány torreádor az elején alkalmazza a mozdulat formálhatósága és szépsége miatt. Közvetlenül a bika elé helyezik a muletát, mintha egy pase de pechohoz készülnének, de lefelé mozgatva fejezik be a mozdulatot. A torreádor nem hajlítja be a lábát az elvégzése során.


Pase a media altura


Vissza


Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 39
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Online Munkaasztal
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala
 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Copyright MyCorp © 2024 Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz